Jackson & Selma

Idag mötte vi upp Mette och Selma (Jacksons syster) för en promenad och för en gångs skull hade jag en kamera med laddat batteri med mig! :D Tyvärr började det skymma mycket tidigare än jag förväntat mig och trots att vi kom iväg hyffsat tidigt (strax efter kl två) så tvingades jag dra upp iso:t ganska rejält, och mot slutet hjälpte inte ens det längre.. :/

Tycker trots det att bilderna blev hyffsade, och några blev faktiskt riktigt bra! Så här nedan delar ja med mig utav några :) Visst har de båda blivit fina? Mycket lättare att se skillnad på dem på bild nu också, de har fått väldigt tydlig könsprägel båda två! :)


       


Inför 2013

Satt och kollade igenom gamla videoklipp och insåg att vi var mycket flitigare att träna när Jackson var ung! Inte för att han idag är speciellt gammal med sina 2½ år heller, haha ;) Men jag började träna nästan redan då jag fick hem honom, lätta valpövningar förstås, inget avancerat. Men han var så duktig! Lillfisen <3 Tänk om jag inte jobbat så mycket första vintern och kunnat fortsätta träna lika konternueligt som innan.. Då tror jag att vi idag hade tagit oss mycket längre :)


Så här kunde det se ut när vi tränade sommaren/hösten 2010 :)

Men det är inte något jag nu i efterhand kan göra något åt, vi är där vi är och jag är ändå VÄLDIGT nöjd med var vi står idag! :) Jackson är ju min första hund, jag har inte ens växt upp med hund i familjen pga min mors allergi! Visst, min bästa vän (där jag i princip flyttade in ett tag tror jag, haha!) hade hundar när vi växte upp men det var ju inte riktigt samma sak.. De var "sällskapshundar" och jag hade inte vardagen med dem! Så ALLT det här är ju egentligen helt nytt för mig, men jag älskar varje sekund utav mitt nya liv som hundägare och "hundidiot"! :D
     Hittills har vi ändå hunnit göra rätt mycket, vi började med valp och allmänlydnadskurs och sedan blev det en kort sökkurs (5 tillfällen), steg 2 kurs (inför LK1), helgskurs i freestyle, steg 1 & 2 kurs i agility, 3-dagarskurs i agility för Mikaela Holegård, fortsättningskurs i agility och även en dags lydnadskurs för Towa Lindh! Utöver det så har vi även vallat en hel del får, lagt ett par spår och tränat lite tillsammans med människor jag träffat på de olika kurserna. För jag har träffat och lärt känna många helt otroligt fina människor under den här tiden!! Ett stort TACK till er alla! :)
     Nu ska vi försöka komma igång med mer konternueliga träningar och vi satsar hårt inför 2013! :D I vinter blir det agilityträning i KLASS-arena 1 gr/vecka tillsammans med agility-nördarna från Timrå bhk och förhoppningsvis ska vi väl hinna lära oss en del under de 5½ månaderna i hallen ;)

Slalomträningen har ivf gått frammåt! :)

Sedan blir det förmodligen även lydnadsträning i samma hall, 2-4 gr/månad! Då ska vi börja träna in momenten till klass 2 programmet hade jag tänkt! :) Och även vallningen ska vi fortsätta nöta i vinter, nu senast kändes det som att något "klickade till" hos Jackson och han gick såå lugnt och fint i drivningar och höll även ut på ett helt annat sätt! Jag hoppas nu att det inte var några tillfälligheter, utan att det faktiskt var en polett eller två som trillade ner för att stanna! ;) 
     Ännu en till sak jag tänkt göra är att skaffa mig ett par längdskidor med tillhörande pjäxor (någon som har ett par över som de vill bli av med?) och lära mig åka skidor igen för att träna lite drag med Jackson! :) Det verkar ju faktiskt SKITKUL, samtidigt som det är kanonbra träning både för hund och förare! Och jag har ju dessutom bara ett par hundra meter till södra bergets fina skidspår! :)

Hur som haver så känner jag på mig att 2013 kommer att bli ett kanonår! Vi kommer att satsa på:
Lydnaden - Uppflytt till LK3 innan årets slut!
Agilityn - Minst en pinne i varje klass och uppflytt i minst en utav klasserna!
Vallningen - Innan årets slut ska vi klara någorlunda lugna och fina hämt!

Detta får nog bli våra främsta mål, utöver det ska vi bara se till att ha RIKTIGT ROLIGT! :D

Foto-inlägg

Idag plockade jag fram mina studioblixtar och for iväg för att fota en julklapp till en släkting.
Självklart följde även Jackson med och han satt snällt och vant som modell medans jag ställde in ljuset och jag kunde ju självklart inte låta bli att ta ett par bilder utav honom också, när han ju ändå satt där så fint ;)

Så här kommer ett urval utav bilderna från idag!





       
       

KM - Agility

Nyligen frågade en kollega ifall jag ville byta ett par helgdagar med henne och självklart ville jag ju det då det mesta jag vill göra ju självklart sker på mina jobbhelger... Denna helg var egentligen min helg att jobba och gårdagen gav jag bort till en annan kollega för ett par veckor sedan för att kunna vara med på lydnadstävlingen och nu fick jag också chansen att vara ledig idag - och den tog jag! För idag var det nämligen KM i agility på Timrå bhk! :D

Vi har inte tränat någon agility ALLS sedan kursen tog slut för 1 månad sedan och för att Jackson inte skulle explodera på planen så for jag dit i god tid innan för att hinna köra igenom honom lite och ta en prommenad :)  
    Det gick tyvärr inte att träna särskillt mycket då planen var blöt, geggig och hal för både hund och förare (vi flyttade sedan ner alla hinder till grusplanen) så vi körde bara slalomingångar tillsammans med några få, låga hopphinder. Jackson blev ändå överlycklig och skällde sig genom övningarna och låste sig väldigt mycket i början och kunde i princip inte göra någonting alls ;P Det släppte dock efter en stund och han klarade ett par (för honom) rätt svåra ingångar från både höger och vänster och då gav vi oss och tog en prommenad!

När vi kom tillbaka hjälptes jag och övriga deltagande åt att flytta alla hinder och byggde upp en bana på den lilla grusplanen och sedan körde vi!
     Vi anmälde oss till två klasser: "Debutantklass" (klass 1 bana, för de som aldrig startat eller som tävlat väldigt lite), en agilityklass och en hoppklass.
     Först ut var agilityklassen och det var den som gick bäst för oss. Jackson startade bra och gick faktiskt rätt fint, men en bit in i banan drog han på A-hindret istället för gungbrädan och där blev vi diskade... Vi körde klart resten utav banan, men jag tappade helt fokus efter missen och varken sprang eller handlade som jag tänkt! Jackson lyssnade ändå fint, trots mattes förvirring, och vi tog oss runt relativt smärtfritt men med ett par mindre missar :)
     Därefter var det hoppklass och den gick nog inte som jag tänkt någonstans :P Började rätt stökigt då Jackson var uppe i varv redan då vi klev på planen och banan började med en raksträcka på 3 hinder för att sedan göra en 9-graders sväng in i slalomen... Jackson var hetsig och gasade förstås på raksträckan och när jag försökte samla honom för slalomen blev han frustrerad, började skälla och låste sig... sedan var vi körda, kände av Jacksons frustration genom resten utav banan, jag handlad skiiiitdåligt och missade att skicka ut honom på ett hopphinder som vi fick ta om och när vi strax efteråt körde fast igen (på ett hopphinder parallellt mellan 2 tunnlar) så sket det sig totaaalt ;) Disk förstås och den banan glömmer vi! :P

Det var i vilket fall kul att träffa de andra agility-nördarna och nu laddar vi om inför vinterträningen! November - april har vi träning i Klass-arena varje vecka och jag ser sååå mycket fram emot det!! Struktuerad och konternuelig träning kommer göra oss gott över vintern och till våren/sommaren kör vi! Målsättning blir att ta minst en pinne i både agility och hopp och att dessutom ta oss till klass 2 i någon utav grenarna :) Tränar vi på bra i vinter känns det fullt möjligt!

Idag damp det också in ett gäng bilder på mailen, tagna under agilitykursen i höst! Jättekul! :) Här nedan kan ni se några utav dem, fotograf är Anna Förare och jag själv har efterarbetat dem i PS :)

       
       
       
       
       
       

Vi GJORDE det!

Åhh, är så glad och stolt just nu!! Jag har helt enkelt världens bästaste lilla skrutthund! <3

Inte nog med att vi tog oss runt med poäng på alla moment - vi fick dessutom BRA poäng, så bra att det räckte till både förstapris och klassvinst!! :D Iiiiiiiih!!


Detta trodde jag absolut inte då jag vaknade imorse! Herreguuud, jag mådde så otroligt dåligt pga mina nerver!!
    Vaknade redan kl 4 och var på väg att kliva upp då jag trodde klockan ringt.. kom på mig själv och somnade sedan om, för att sedan vakna likadant kl 5... och klockan 6... och halv 7... När jag vaknade sista gången gav jag upp och klev upp, men kände mig fruktansvärt nervös... så pass att jag t.o.m. började må illa! Funderade faktiskt allvarligt på att stryka mig där ett tag, men fick till slut i mig ett glas berocca och lite utav en banan och sedan kändes det lite bättre igen :) Jackson fick sin frukost och jag packade ihop och hoppade in i bilen (och åt upp resten utav bananen).

Var på plats i Matfors strax efter nio. Lydnadsklass 1 hade inte samling förrän kl 11, men det kändes skönt att vara där i goood tid för att hinna slappna av och ta det lite lugnt :) Tittade lite på eliten och hejjade sedan på vännerna i klass 2 innan det var dags för lottdragningen. Fick startnummer 5, vilket kändes skönt! Alldeles lagom tid att värma Jackson innan :)
     Började med platsliggningen och Jackson kändes het och yrsig på väg ner till plan, men lugnade sig lite när vi kom ner och stod stilla. Vi blev uppställda och lämnade våra hundar, men bara efter en liten hund reser sig en hund på kanten och rusar fram till hunden bredvid och gör lekinviter... Domaren avbryter och vi får gå tillbaka till våra hundar medans den hunden som rusat upp får lämna planen tillsammans med sin matte. Därefter lägger vi ner hundarna och lämnar dem igen. Efter ca halva tiden tappar Jackson lite fokus och börjar nosa i marken, tittar över axeln och jag börjar bli nervös... Måtte han inte krypa iväg eller resa sig!! Kvar ligger han dock och slutar efter en stund att nosa :) Phu! Därefter ligger han säkert kvar resten utav tiden och sedan är det dags för tandvisningen... OCH HAN SITTER STILL!! :D Fantastist, det trodde jag aldrig!! Det lönar sig tydligen att träna! ;)

Sedan var det bara att vänta och värma! Får veta att Jenny med startnummer 4 hoppat av och den "vanliga" vämningen övergick till intensivvärming ;) Kände att vi inte var riiiktigt klara när det var våran tur, hade behövt någon minut till tror jag... Då vet vi att det krävs mer värmning till nästa gång :) Går iaf ner till planen och får först poängen för platsliggningen och tandvisningen (10 & 10) och därefter är vi igång!
     Linförigheten är först ut och jag känner att han inte riktigt är med.. han släpper både position och kontakt och går ner och nosar någon gång.. Lägger då in DK:n och känner att jag får med honom mer och mer och i slutet känns han faktiskt rätt så fin! :)
     Därefter var det läggande under gång. Det känns som att han inte är med i starten och kontakten är inte riktigt där, men han håller iaf positionen och lägger sig på kommando, och ligger också snällt kvar tills jag går tillbaka och sätter upp honom :)
     Inkallning var nästa moment och jag körde med "kom" och han startar fint, men går ner i tempo mot slutet och ser ut att ska börja nosa i marken, så jag lägger snabbt in ett "fot" och han kommer då in i position istället.
     Sedan följde ställande under gång och den här gången följer han mig mycket bättre i transporten, har mycket bättre fokus och kontakt! Kanske därför han blir lite överumplad när jag plötsligt säger "stanna"... Jag känner att han inte stannar till lika snabbt som han brukar, men kvar står han och rör sig inte en millimeter när jag går tillbaka!
     Därefter följde apporteringen och han gjorde som han alltid gör då han får en ny apport.. nosade först på apporten och grep sedan väldigt försiktigt! Han släppte dock inte, tack och lov! :) När momentet var slut ville han sedan följa med tvlingsledaren som ju fick tillbaka, den nu roliga, apporten ;)
     Fick kalla in honom från tävingsledaren till det sista momentet, hopp över hinder, som han utförde bra! Aningen segt kanske, men inga tveksamheter i att han skulle in i fotposition när han landat!

När tävlingsledaren sedan tackade av oss vände vi och sprang utav planen, utan att ens kolla poängen för helheten! Ville bara av planen och så fort som möjligt för att kunna belöna Jackson med leksaker och köttbullar! ;D Vi GJORDE det! Vi tog oss runt med en genomgående bra känsla och jag var såå stolt över både mig själv och Jackson! När Angelika sedan räknade ihop våra poäng och fick det till 181 så trodde jag inte det var sant! Hade det verkligen gått SÅ bra?! Hade vi även tagit ett 1a-pris, och det med marginal??

Prisutdelningen kom och i klass 1 ropar de upp namn efter namn... plötsligt återstår bara 3 hundar och Angelika ropar att jag ska hämta Jackson! Vi har pallplats!! :D
     Kommer tillbaka med Jackson och de ropar upp tredjepristagaren... det är inte vi! Två hundar kvar och andrapristagaren är... inte heller vi! Vi har alltså vunnit klassen!! :D De ropar upp mig och Jackson och Angelikas poängräkning stämmer - vi tog förstapris med 181 poäng! helt sjuuukt! :D

Från "fiaskot" för ett år sedan till detta - utan att egentlligen ha tränat någon lydnad på hela året känns heelt otroligt! Är så glad att vi gjort detta, så glad för all träningshjälp vi fått de senaste veckorna, så glad för att jag har världens bästa hund! <3 Nu kan vi slappna av lite inför kommande tävlingar! Nu vet vi att vi faktiskt KAN! :)

       

Poäng och kommentarer:

Platsliggande: 10
Tandvisning: 10
Linförighet: 7 pos, dk, släpper. nosar
Läggande: 10
Inkallande: 9 dk, avslut, temposänkning
Ställande: 9 tar ett steg
Apportering: 9 ngt tveksamt gripande
Hopp över hinder: 10
Helhetsintryck: 9 glatt & trevligt

181p, 1a pris, klassvinst


Uppladdning!

Ja imorgon smäller det! :)

I onsdags mötte jag upp Madde och Elin efter jobbet och gick igenom de flesta momenten - fick många bra tips inför kommande träning, hur jag ska tänka på tävlingen och hur vi kan värma upp. Tack så HEMSKT mycket för all hjälp!! :)

I början gick det trögt och Jackson var mycket intresserad utav alla dofter på plan.. Så fick vi "låna" en köttbulle utav Madde och OJ vad det hände grejer! Hädanefter ska vi nog ALLTID träna fotgående med köttbullar! :D Jag som alltid tyckt att det har "räckt" och fungerat bra med vanligt hundgodis.. jag får nog tänka om nu! :) 
     I alla fall. Förutom att vi nu har köttbullar när vi tränar fotgående så funderade vi också kring inkallningen och hoppet.. Vid båda momenten började Jackson nosa i marken innan han kom fram till mig och "glömde sedan bort" vad han skulle göra (sätta sig fot). Madde tyckte då att jag skulle ändra mina kommandon och istället för "kom" som jag har i inkallningen så skulle jag använsa mig utav "Jackson-fot" och i hoppet så förstärkte jag med ett "fot" precis när han landat. Bådadera fungerade riktigt bra och Jackson funderade inte en enda gång vad det var han skulle göra...

... tills idag ;) Igår hade vi vilodag och tränade ingenting, men imorse mötte vi upp Angelica och Oban för lite träning inför imorgon! Jag testade då de nya kommandona igen och vid hoppet fungerade det fortfarande bra (testade en gång utan "fot" i landningen och då nosade han igen.. suck! det som inte varit något problem innan!) så det kör vi på imorgon. Däremot så förstod han iiiingenting när jag ropade "Jackson-fot" vid inkallningen, utan satt kvar som ett frågetecken ;) Fick ropa 4 gr innan han kom tror jag! :P Så jag testade med "kom" igen och idag fungerade det det klockrent - bra tempo och ingen tvekan i ingången. Såå.. ja, han VET ju tydligen vad det är han ska göra, han VET att han ska in fot på slutet.. antar att han bara var distraherad utav alla dofter i onsdags och därav "glömde av sig"? Vi kör ivf med "kom" imorgon, så får jag kanske lägga in ett fot i slutet ifall det blir några tveksamheter då..

Apporteringen är lite speciell också! Våran egen apport tar han klockrent varenda gång, men andras... ibland vill han inte ta dem alls, andra gånger nosar han läänge innan han griper och vissa gånger griper han väldigt försiktigt och kan sedan släppa, som om han vore rädd att få andras basilusker i munnen ;P Och detta sker alltid FÖRSTA gången han ska gripa apporten, andra gången är det ingen tvekan! Skumma hund... :P Verkar inte spela någon roll hur mycket jag själv "kladdar" på apporten innan heller, för att den ska lukta matte. Han måste liksom ändå kolla av den först ;P Så där kan jag nog kanske få använda ett DK imorgon!

Läggande och ställande är jag inte orolig över, möjligen att han kan sätta sig eller lägga sig i ställandet men det tror jag ändå inte riktigt :) Och gör han det så får det vara så!

Platsliggningen borde inte heller vara något problem, han har inte rest sig på länge nu. Och göra han det så.. ja, då får det vara så också :) Tandvisningen får vi se hur den går, har inga större förhoppningar på att han ska sitta kvar, men med lite tur så ;)
     Sedan har vi då linförigheten... Här är väl min enda egentliga plan att ta till DK så många gånger jag behöver, om jag så ska behöva tjata mig genom hela programmet ;P Han SKA inte få "vinna" och dra iväg som förra gången, jag SKA få honom att fortsätta jobba med mig, hur nervös jag än blir! :) DET är vårt mål, vårt STORA mål imorgon! Klarar vi det så har vi vunnit! :D

Värma ska jag också göra ordentigt, märkte att det tog ett tag för honom att komma igång när vi tränade imorse. Det sista vi gjorde var dock en linförighet och vi gick flera längre sträckor med flera vinklar (trots att Madde i onsdags sa att jag inte fick träna långa sträckor *oops*) och kan han imorgon gå som han gjorde idag så skulle vi faktiskt till och med kunna ta oss runt utan något DK! SÅ bra gick han då! :D Självklart inte i perfekt position, inga perfekta halter eller svängar (vi har ju som sagt nyss "börjat om" och har långt kvar än!), men han var MED hela tiden! Nu har jag inga förhoppningar om att han kommer att gå så imorgon (då kommer jag nog bara bli besviken), men det är kul att avsluta med den känslan inför morgondagen! :)

MEN - ordentlig uppvärming imorgon och sedan håller vi tummarna och "satsar" på DKn ;)

Mattes älskade skrutt!
Hur det än går imorgon så har jag fortfarande världens bästa hund! <3 

Lydnadstankar + bildbomb


      
 
Jag slutade nästan träna lydnad efter tävlingen i november förra året. Jag visste inte riktigt hur jag skulle gå vidare därifrån då jag kände att väldigt mycket satt i mina nerver, vilket påverkade Jackson mycket mer än vad jag trodde! Och linförigheten kändes inte heller lika bra efter att jag försökt byta position på Jackson, han verkade inte tycka att det var lika roligt längre och både han och jag bävade nog inför då vi skulle träna ;P Förmodligen ställde jag för stora krav på honom för snabbt - innan han riktigt förstått sin nya position...

      
      
      
      

Under vintern och våren tränades det inte mycket alls. Dels jobbade jag mycket och sedan renoverade jag min gamla lägenhet för att därefter sälja och flytta. Under våren försökte jag börja om med linförigheten igen, men det kändes aldrig riktigt bra.. Inte förrän det var dags för kennellägret v. 29 kom vi igång på riktigt igen! Under veckan hade vi 2 bra instruktörer som gav mig många bra tips på hur jag skulle jobba vidare! Tyvärr så hade Jackson själv knäck i hjärnan den veckan (dels pga boende med och granne med löptik och dels pga omställningen och att träna med så många andra skulle jag tro!), men MATTE fick åtminståne tips och idéer på hur hon skulle göra! :)
När jag kom hem började jag sedan träna efter dessa tips, men jag måste nog erkänna att jag varit dålig på att träna konternueligt... ;) Därför har väl utvecklingen inte gått jättefort, men liite frammåt har vi nog kommit ivf :)

      
      

För ca. två veckor sedan blev jag dock på något vis övertalad till att anmäla oss till en lydnads 1a! Vet inte riktigt vad som hände där ;) 
Skämt å sido så ska jag väl erkänna att jag inte har allt för höga förväntningar - vi är helt enkelt inte färdiga i linförigheten och transporterna! "Så varför tävla då?!" undrar säkert många! För min del så är det dels för att sätta upp ett mål och komma igång på allvar med lydnadsträningen (vilket vi också gjort!) och dels för att se hur vi ligger till. Och då menar jag inte bara moment-mässigt - utan faktiskt framförallt "nerv-mässigt"! Blir jag fortfarande lika nervös, och påverkar det fortfarande Jackson lika mycket? 

      
      
      

I lördags fick jag också möjlighet att gå kurs för Towa Lindh (skulle eg. bara vara åhörare, men pga återbud samma morgon fick jag och Jackson vara med "på riktigt"! :)) och det gick faktiskt över förväntan! Nervös blev jag dock och linförigheten ville sig som vanligt inte - Jackson ville bort redan efter ett par steg! Men jag fick många bra tips, flera faktiskt lika de jag fick på kennellägret, så nu känner jag att vi är på rätt spår och har arbetat med problemen på rätt sätt! :)
Det är helt enkelt back to basic för oss med position, start och störningsträning :) Ett bra tips jag fick var också att inte alltid börja träningen med en halt, utan att vi ska gå och träna kontakt (typ varianten förare går baklänges och hunden följer mitt emot) och sedan vända och lägga in fotkommando och fortsätta gå, så att vi får träna lite transporter också! Jag har ju hela tiden tränat från halt med Jackson, och ja.. vi kommer inte alltid så långt! Och det kan kännas traggligt och Jackson verkar tycka att det blir väldigt enformigt och tråkigt... Så detta ska vi absolut testa, så att vi får lite mer variation!! :)
Vi tränade också inkallning och läggande för Towa, vilket är två moment jag tycker har blivit lite sega.. Men självklart så var Jackson då istället jätteduktig (!!) och gjorde en klockren inkallning (med både bra tempo och ingång) och även ett fint läggande (med bortseende från transporten, annars lade han sig direkt och snabbt!).. Vad hände där liksom?! :D Glad matte ivf, då KAN han ju tydligen ändå, även fast matte är lite nervös :)

      
      

Angående tävlingen (som är nu på lördag) så är min plan att endast fokusera på Jackson och lugnt försöka få oss genom programmet! Madde tipsade också om att jag inte ens behöver svara på tävlingsledarens frågor - det räcker ju med att nicka (eller skaka på huvudet/hålla upp handen)! Och framförallt inte ha för bråttom, inte nicka om vi inte är redo! Fokus på hunden och andas ut...
Angående momenten så "skiter" jag i vad vi får för poäng! Tar vi oss igenom programmet med en bra känsla så är det guld för oss!!! Poängen kan vi jaga senare ;)

      
      

Bilderna är tagna en fin höstdag i september då jag tog med Jackson ut till Alnö för att träna spår - medans spåret låg så ägnade vi oss åt bollek och fotografering :) 


RSS 2.0